Snart är den här


Min första barnbok, illustrerad av Monica Håkansson. 

Om en vecka fyller Evelina ett år. Hennes första tid är orsaken till att jag insåg att det saknades en (flera) böcker på marknaden och skrev den här. 

Jag har även en vuxenbok på gång, men ska försöka hitta lämpligt förlag till den. 

Nu är boken på tryckeriet men snart har jag den i min hand. Boken som är dedikerad till Gabriel och Evelina. Mina älskade älskade barn som fått stå ut med så mycket under det senaste året. 

Ni är det finaste jag har!

Författarskapet flyter på

I förrgår fick jag ett mail från ett förlag som hade läst min bok ”innan döden tar oss” och vill göra en ljudbok av den. Eventuellt vill de även göra ljudbok av min första bok ”när havet blåser ljumma vindar”. Så oerhört smickrande! 

Dessutom ska ”innan döden tar oss” bli E-bok. 

Och nästa år kommer som tidigare nämnts min barnbok ut! 

Så härligt när det rullar på och allt slit man haft ger lite medvind också! 

Tacksam för min käre make som låter mig skriva på kvällarna och tar barnen så jag kan göra intervjuer på helger. 

Det händer väldigt mycket just nu

Igår var jag inbjuden till Skärhamns bibliotek för att prata om mina böcker och mitt skrivande. Det var jätteroligt och de som var där var engagerade, ställde frågor och ville veta mer. 


Utöver det så har jag idag fått tag på en illustratör till min barnbok som jag tror kommer bli jättebra! 

Utöver det blev det en jättedebatt på min fb i helgen, jag delade en tidningsartikel om barnmorskan i Sörmland som förlorat målet mot landstinget då hon inte vill utföra aborter. Ett inlägg om det kommer här så småningom, men summa summarum, kan man inte tänka sig att utföra alla arbetsuppgifter som arbetsgivaren har får man förstå att man inte får jobbet. 

Hela den här debatten om samvetsfrihet är ju bara abortmotståndarna nya spelplan. De är inte så himla intresserade av samvetsfrihet som de vill låta påskina utan de vill, i egenskap av att anse att ett embryo har mer rättigheter än den som är gravid, fortsätta sätta kvinnor i en rävsax, där patriarkatet kan öka sin makt. Ingen man kommer någonsin drabbas av ett abortförbud/svårare att få göra abort på det sätter en kvinna gör. Han får ha sex men kan sticka när det inte längre passar. Men kvinnan ska stå där med skammen, skulden och ett barn hon inte önskat. Och barnet ska födas och inte vars önskat. Psykiska ärr redan från födseln kan man ju säga..! Europas lagar blir värre och värre, låt Sverige vara så framstående som det är. Vi har fri abort, den som söker vård för att få göra abort ska få vara säker på att hon träffar en barnmorska som inte dömer henne och som vill hjälpa henne. Däremot är det ingen rättighet att jobba som barnmorska. Det finns andra jobb man kan välja. Man kan bli doula om inte annat om man vill vara med och stötta en kvinna under förlossningen. 

Jaja, mer om detta en annan dag.. 

Nytt bokprojekt (igen)

För några dagar sedan föddes idén till en ny bok. En helt ny genre för mig, men jag tror att jag kommer göra det bra. Att det kommer bli bra. En oerhört viktig bok för många. För mig.

Snart kommer jag böra jobba på den och jag hoppas att den blir klar om inte allt för lång tid. För jag vill dela med mig idén till hela världen och det kan jag inte göra än.

Men det kommer bli bra. Det kommer bli grymt!

1,5 timme egentid

Idag smet jag iväg en stund. Jag hade matat dottern och visste att det dröjer ett tag tills hon ska ammas igen. Så båda barnen var med sin pappa medan jag hämtade ut ett paket, snabbhandlade på ica och handlade en halv trädgård på handelsträdgården. 

Under den tiden hade jag tid att bara vara jag. Mikaela. Inte mamma Mikaela. Jag hade tid att fundera över kommande böcker. 

Och jag kom fram till att det gäller att smida medan järnet är varmt. Så nu smider jag planer för en reportagebok som kommer bli något av det viktigaste jag skrivit. Jag kommer leta förlag redan nu på idéstadiet, för att kunna garantera de som kommer medverka att det i slutänden blir en bok. 

Så småningom kommer ni få veta vad den ska handla om! 

Drömmar och mål

När livet här och nu är lite extra tufft passar jag på att fantisera om framtiden. Sätta upp mål och hitta nya drömmar att sträva mot.

De flesta drömmarna just nu handlar om karriär. Var jag tänker mig att jag är med mitt författarskap/föreläsande om 5 år. Om 10 år. Och även vad jag vill göra som barnmorska. 

Vissa drömmar är väldigt stora, andra lite mindre men det viktiga är att drömma och få jobba för att nå dit. Då trivs jag bäst.

Planerar bok #3 

Jag som bara genomförde ett litet experiment med första boken. För att se om jag kunde få ihop en bok. 

Nu har jag fått ihop två där bok nummer 2 är så otroligt mycket bättre än den första.

Får se hur bok nr 3 blir. Det blir uppföljaren på debutromanen iallafall. Har lite lösa idéer på vad som ska hända. 

  

Vad har jag lärt mig av bokskrivandet?

Först av allt vill jag bara berätta att saker och ting inte är så bra just nu vilket leder till få blogginlägg och väldigt lite arbete med marknadsföringen av ”Innan döden tar oss”. Kanske berättar jag senare om hur allt är, vi får se.

Jag har skrivit två böcker nu och är på intet sätt en erfaren författare. Jag testar olika sätt att lägga upp arbetet på. Inför kommande bok kommer jag testa att göra en utförlig synopsis innan och se om jag trivs med det arbetssättet. Det gör säkert arbetet mer effektivt men hittills har önskan om att inte veta exakt hur allt kommer bli varit det bästa för mig. 

Den första boken jag skrev (När havet blåser ljumma vindar) var mest ett experiment. Jag ville se om jag kunde få ihop en hel bok. Det gick och boken är helt okej. Den andra boken (Innan döden tar oss) har det funnits mycket mer känslor i skrivandet men det märks också i boken. En bok som jag är oerhört nöjd med! 

  
Det finns så många som har åsikter om hur man ska lägga upp arbetet med en bok men jag tycker att man ska hitta det sätt som passar en själv bäst. Och skriva om sådant som berör en. Då blir det bäst 🙂 

Mina bästa tips till någon som vill komma igång och skriva sin första bok:

• Kom på vad du vill berätta om och förmedla. Kanske finns det ett ämne du brinner för som du kan väva in i berättelsen.

• Skriv. Skriv. Skriv. Strunta i om det är bra just nu. Redigera och ändra kan du göra sen när det finns en berättelse. 

• Ta bort sådant som tar tid från ditt skrivande, tex slösurfande, slötittande på tv etc. Se på de tv-programmen du verkligen vill se, hoppa över de andra.

• Hitta en grupp på nätet med personer som skriver, så får du tips, pepp och inspiration de dagarna som lusten att skriva tryter.

• Vänta inte på inspiration för den kanske aldrig kommer. Skriv även när det känns motigt. Även om det bara är hundra ord så kan det vara de orden som gör att det en dag lossnar och du kommer in i flytet igen (då när det är så otroligt roligt att skriva!) 

Jag längtar efter att öppna ett tomt dokument och börja på uppföljaren av ”När havet blåser ljumma vindar” men det dröjer ett tag, jag måste rida ut det som är just nu. Men sen! Då ska här skrivas 🙂