Det händer väldigt mycket just nu

Igår var jag inbjuden till Skärhamns bibliotek för att prata om mina böcker och mitt skrivande. Det var jätteroligt och de som var där var engagerade, ställde frågor och ville veta mer. 


Utöver det så har jag idag fått tag på en illustratör till min barnbok som jag tror kommer bli jättebra! 

Utöver det blev det en jättedebatt på min fb i helgen, jag delade en tidningsartikel om barnmorskan i Sörmland som förlorat målet mot landstinget då hon inte vill utföra aborter. Ett inlägg om det kommer här så småningom, men summa summarum, kan man inte tänka sig att utföra alla arbetsuppgifter som arbetsgivaren har får man förstå att man inte får jobbet. 

Hela den här debatten om samvetsfrihet är ju bara abortmotståndarna nya spelplan. De är inte så himla intresserade av samvetsfrihet som de vill låta påskina utan de vill, i egenskap av att anse att ett embryo har mer rättigheter än den som är gravid, fortsätta sätta kvinnor i en rävsax, där patriarkatet kan öka sin makt. Ingen man kommer någonsin drabbas av ett abortförbud/svårare att få göra abort på det sätter en kvinna gör. Han får ha sex men kan sticka när det inte längre passar. Men kvinnan ska stå där med skammen, skulden och ett barn hon inte önskat. Och barnet ska födas och inte vars önskat. Psykiska ärr redan från födseln kan man ju säga..! Europas lagar blir värre och värre, låt Sverige vara så framstående som det är. Vi har fri abort, den som söker vård för att få göra abort ska få vara säker på att hon träffar en barnmorska som inte dömer henne och som vill hjälpa henne. Däremot är det ingen rättighet att jobba som barnmorska. Det finns andra jobb man kan välja. Man kan bli doula om inte annat om man vill vara med och stötta en kvinna under förlossningen. 

Jaja, mer om detta en annan dag.. 

Drömmar och mål

När livet här och nu är lite extra tufft passar jag på att fantisera om framtiden. Sätta upp mål och hitta nya drömmar att sträva mot.

De flesta drömmarna just nu handlar om karriär. Var jag tänker mig att jag är med mitt författarskap/föreläsande om 5 år. Om 10 år. Och även vad jag vill göra som barnmorska. 

Vissa drömmar är väldigt stora, andra lite mindre men det viktiga är att drömma och få jobba för att nå dit. Då trivs jag bäst.

Med drömmar och mål

Det finns så många som liksom jag drömmer om att få en bok utgiven. Jag har lyckats en gång men vill åstadkomma det igen. Och igen. Ett manus är klart och ute hos några förlag och här sitter jag och hoppas på att någon förstår deras storhet (alternativt dess säljmöjlighet – för det är såklart det som är viktigt. Ingen vill ge ut en bok som inte går plus. Konstigt vore annars.)

Sen har jag en idé till en reportagebok som jag tror väldigt mycket på. Som är viktigt.

Dessutom ska uppföljaren till min debutroman skrivas och ytterligare en bokidé finns i mitt medvetande. 

Väldigt få personer kan leva på sitt författarskap. Troligen kommer jag aldrig kunna göra det. Men det hindrar mig inte från att ha det som mål och som dröm. Kanske når jag åtminstone tillräckligt långt för att kunna jobba med skrivandet och allt vad det innebär 50-75% och resten av tiden mitt vanliga jobb. Det är inte illa det! 

Inatt ska jag jobba första natten på mitt vanliga jobb sedan mars 2014. Sex nätter av åtta ska jag jobba. Det innebär att jag kommer få sova i egen säng på dagarna utan en liten skrutt som ska knö ut mig 😉 

   

10 år sedan

idag sprang årets studenter ut från nösnäsgymnasiet. För tio år sedan gjorde jag samma sak. Mindre sol och mer regn den dagen. Men så fantastisk episod i livet som började. 

  
Jag visste redan vad jag skulle göra under hösten när jag tog studenten. Jag hade bestämt mig för att plugga spanska en termin i Barcelona. Under sommaren jobbade jag på ica på klädesholmen och sedan bar det av. 

Det var en höst med många erfarenheter. Bara lärdomen om att jag klarade att leva själv i ett annat land var viktig. 

När jag kom hem visste jag däremot inte vad jag ville göra. Jag vikarierade i skola och förskola medan jag funderade. Min moster frågade ”du ska inte bli sjuksköterska då?” ”Nej det ska jag verkligen inte bli” svarade jag. Jag hade mest funderat på lärare, ekonom eller journalist innan. Vården var inte med i tankarna. 

Men jag fortsatte att fundera och tänkte ”kanske ska jag bli sjuksköterska ändå. Men om jag ska det, då ska jag bli barnmorska”. 

Så jag sökte in till universitetet. Ansökan var inte lite splittrad. Sjuksköterska. Sjukgymnast. Socionom. Psykolog. Tandtekniker. Men ändå en röd tråd. 

Jag kom in på förstahandsvalet, Göteborg. 3 år av pluggande, praktik och fester väntade. Jag fann fantastiska vänner och fortsatte att lära mig om mig själv och livet.

  

    
När tre år hade gått började jag jobba. Trivdes med jobbet men hade det jobbigt med en av kollegorna. Så jag började planera en långresa. 

När jag hade jobbat ett år så åkte jag och en kompis (och en kompis till henne) till Moskva för att ta transsibiriska till Asien. Där spenderade vi 3,5 månad. 

   
       När vi kom hem hade jag och kompisen kommit in på barnmorskeutbildningen. Tyvärr i varsin stad. Så det blev till att säga upp lägenheten i Göteborg och flytta. 

Ett och ett halvt år i Västerås väntade. En tid som var fantastisk men också fruktansvärt tuff! Sjuksköterskeutbildningen var väldigt enkel. Tyckte jag. Barnmorskeutbildningen var betydligt tuffare. Framförallt mentalt. 

  
Jag åkte hem så ofta jag kunde då Västerås aldrig blev min stad. Jag dejtade en kille i ett par månader och är oerhört tacksam att jag avslutade det när jag gjorde. Det var inte en bra kille. 

Jag tog examen och samtidigt som det gav jag ut min debutroman. 

  
Jag började jobba som barnmorska på Gynakuten (hade varit där sommaren innan med). 

Sen rullade livet på. Resor, vänner, dejtande, vin i Linné. 

I juni 2013 träffade jag han som numer är min make. I juli blev vi ihop. I oktober pratade vi om förlovning och köpte ringar. I november bestämde vi oss för att försöka få barn. Så snabbt in i ett förhållande hade jag aldrig trott att jag skulle ta sådana stora beslut. Dagen innan julafton fick vi veta att jag var gravid. Vi åkte till Jordanien och i februari åkte vi till London. Vi förlovade oss. 

  
I juni 2014 gifte vi oss och hade en helt fantastisk dag.

  
 I september kom vår underbara son.

  
 I november/december köpte vi hus. I januari flyttade vi in. Och här är vi nu. Snart ettårig bröllopsdag. Snart känt varandra i två år. Det har gått fort. Men känns så rätt. 

Så på de tio åren som gått sen jag tog studenten har det hänt mycket. Just det, manus två skickades till förlag med. 

Man hinner mycket på tio år. Undrar vad som kommer hända de kommande tio åren. Förhoppningsvis får jag ge ut några böcker till. Förhoppningsvis får vår son syskon. Förhoppningsvis får vi resa till spännande platser. Förhoppningsvis får vi och våra nära vara friska och lyckliga. 

Livet är fantastiskt. Tänk vilken tur vi har som får vara med om det! 

Barnmorska, mammaledig, författare

många epitet men igår var jag just barnmorska. Var tillbaka på jobbet och på ett sätt kändes det som om tiden stått stilla. Att jag inte fått barn och inget hade hänt. Märklig, nästan lite kuslig känsla. 

Däremot märktes det i hjärnan att jag varit borta, för oh så ringrostigt. Allt det som innan bara gick på rutin, flöt enkelt, krävdes funderingar nu. Men det går nog fort att komma in i det. För att sedan återgå till mammaledigheten när det väl börjat flyta på :p

Men riktigt roligt att jobba lite.

  
Skrutten hade en fin dag med sin mormor och morfar, som ska passa honom även ikväll då jag, maken och min syster ska ut och äta på SK mat och människor. 

Vad ska ni hitta på idag? Springa Göteborgsvarvet kanske?

Idag har jag gjort…

något jag aldrig tidigare gjort. Eller ens trott låg för mig. Jag har städat bort julen i lägenheten. Och det är inte ens nyår.. Jag är en liten julfascist egentligen… Jag älskar julen och förberedelserna och julafton och juldagen och mys med familj och släkt. Men sen räcker det. Det är liksom bra nu. Och jag är istället mer taggad för 2013, för att komma in i rutiner igen. Fast jobb, skrivande, annan mat än julmat, inget mer julgodis (som för övrigt är ganska äckligt när man kommer upp i de mängder man gör från advent till julafton).

Så tomtarna är nedpackade i sina lådor, adventsljusstakar och stjärnor är tillbaka i skåpet.

Och jag är redo för nytt år, på vägen mot en ny vår och sommar. Med fina dagar innan dess. Ett nyårsmål har jag också (inga nyårslöften, det låter för hårt). Att skriva klart råmanuset till nya boken. Mellan fast jobb och de två eller tre kurserna som jag ska läsa. Kanske är det därför jag är lite städsugen nu. För att komma i ordning innan året drar igång.

Har ni några nyårsmål?

Splittrad

Ni vet när man vill göra så mycket att man inte riktigt vet var man ska börja och ingeting blir gjort. Lite den är det idag.. Men nu har jag iallafall börjat beta av att-göra-listan. Inte att det är något jag måste göra, utan mer vill göra. Jag vill skriva på nya boken, men jag vill också plugga lite gynekologi. Och fixa mat inför morgondagens julbord (nästan klart med det) och tvätta (pågår). Och utöver det så är det miljoner små grejer som pickar på uppmärksamhet. Räkningar, försäkringar, bokföring, skatt, vinst, etc etc…

Men det är bara att börja..

Mysfika

Träffat Maria i dag, vi kom inte ens ihåg är vi sågs senast. Tror det var i mars. Nu har vi slutfört resan som påbörjades i Mongoliet, blev sann i Thailand och genomfördes i Västerås och Kalmar. Nu är vi tillbaka i Göteborg och det är så himla fantastiskt! Så idag har vi haft en supermysig fika i Haga 🙂

Underbart!

Jag har inte glömt er!

Jag har bara flyttat till Göteborg och börjat jobba som barnmorska.

Och allt jag kan säga är att jag trivs så himla bra tillbaka i Göteborg! Och jag trivs så bra på mitt jobb. Jag tror den här sommaren kommer bli minst lika bra som supersommaren 2011.

Det säljs lite böcker här och där. Inatt drömde jag dock att den dagen som är samhällets dag på Klädesholmen, där jag ska sälja och signera min bok, vaknde jag upp och isen låg på havet, massa snö och kallt… Nog för att sommaren är lite kylig hittills men jag hoppas att det där inte var en sanndröm.

Annars rullar livet på och jag trivs 🙂

Jag hoppas ni får en fin dag, jag ska spendera kvällen på roligaste jobbet! 😀

Fullt upp

I alla fall känns det så. Även om jag inte riktigt kan säga vad jag gjort. Men kalas, rensning av grejer i källaren, kört prylar till göteborg och sisådär en miljard småpyssel. Min sommarledighet börjar gå mot sitt slut och snart är det dags för jobb. Utvilad? Inte det minsta, men kanske är det så att tröttheten går bort när det blir rutin på dagarna? Man kan ju alltid hoppas 😉

Kikar på boende till Österlen-resan, planerar matinköp inför midsommar, bokför, tänker på nästa bok, fixar med examensbevis, legitimation, papper, kopior, boksigneringstillfällen och  listan över saker att göra verkar aldrig bli kortare…

VIlket klagoinlägg det här blev, det var kanske inte meningen. För jag har haft en jättemysig helg med kalas, släkt och så vidare så tröttheten kom kankse med huvudvärken jag vaknade med.. might be.. jaja, nu ska jag göra mig i ordning, i dag blir det träff med kompisar innan matchen ikväll.

So long