Några goda råd så här på midsommarafton 

Idag är det midsommarafton. En dag med dans, skratt och glädje. Men också fest, fylla och tyvärr våldtäkter. 

Därför tänkte jag ge några goda råd. 

• om någon inte vill ligga med dig, tjata inte. 

• om någon inte vill ligga med dig, tvinga dig inte på den personen.

• om någon inte vill ligga med dig, respektera det. 

Så, om alla följer de här superenkla råden så blir ingen våldtagen idag. Svårare än så är det inte. 
  

Sommaren börjar inte lika bra för alla

Under natten till idag blev en tjej utsatt för en våldtäkt här i Stenungsund. I en gångtunnel samma kväll som mängder av gymnasister firade sin student. Kanske var hon en av de som firade sista dagen i skolan, dagen då hela världen så tydligt ligger för ens fötter. Kanske började hennes nya liv med ett oerhört trauma. Eller så var det någon annan som utsattes för övergreppet. Som inte längre känner sig trygg när hon är ute. Som kommer titta sig över axeln för att se så att ingen följer efter henne.

Det spelar ingen roll vem det var. Idag finns det en tjej som önskar att hon gått en annan väg igår. Så att hon hade sluppit åka polisbil till sjukhuset där mina kollegor var de hon mötte. 

Det finns mycket vi inte kan göra något åt, men våldtäkter och sexuella övergrepp kan vi faktiskt reducera. Men vi måste ta obekväma diskussioner. Vi måste våga prata om det. Om respekt, ömesidighet och gråzoner. Om makt och maktmissbruk. Om sex, känslor och flickor och kvinnors rätt till att klä sig och bete sig som de vill. Så länge de inte vill ha sex och har sagt eller visat det så ska ingen heller ta sig friheten att ha sex med dem. Enkel ekvation. Tydligen oerhört svårt att förstå. 

Jag har en dotter som är elva veckor. Så småningom kommer hon vara tillräckligt gammal för att vara intressant för män. Som förälder har man mycket oro för sina barn och jag hoppas att jag slipper vara med om att min dotter får åka till sjukhuset och topsas under naglar, i munnen, underlivet och analen. Att hon slipper fotograferas med måttband vid blåmärken och rivsår.  Du hoppas att din dotter slipper det också (om du har någon). Men allas döttrar slipper inte. Däremot kan vi minska antalet! Vi måste bara jobba för det. 

Jag har en son också. En sockersöt liten kille som kommer att få prata mycket med sin mamma om respekt. Gentemot kompisar, gentemot tjejer. Det kan alla föräldrar med söner göra. Det kan göra skillnad. För någon. För flera. 

Vi måste också hjälpa till allihop att förändra synen på våldtäkt i samhället. För det är många som tycker att vissa tjejer ”bett om det” på grund av klädsel, beteende eller alkoholhalt i kroppen. Men oavsett hur någon varit klädd, betett sig eller om hon har druckit så är det någon annan som tagit beslutet att tvinga till sig sex trots att den andra inte vill. Det är där det är fel. Sexuella övergrepp är ett brott där brottsoffret hålls ansvarig snarare än förövaren. Hos många. Hos rättsväsendet. Galet, skrämmande och fel! 

Men jag tror på att det kommer bli bättre. Med kämpar som Elisabeth Massi Fritz och Katarina Wennstam för att nämna några. Men vi kan alla bidra till förändring. Fråga dig själv vad just du kan göra. 

2016 är alldeles för sent för mossiga fördomar att leva kvar. Vill du vara med och förändra världen? Se dig omkring i din närhet, där finns mycket du kan bidra med. 

För ett samhälle där ansvaret läggs på den som begått brott istället för på offret.