Sexualbrottsoffer vs förövare

för ett år sedan skrev jag det här på Facebook:

”Alltså jag blir vansinnig på det här jävla mjäk-landet! 27-åringen som inte fälldes för våldtäkt mot barn trots att han haft sex med en 13-åring mot hennes vilja. Han fälldes inte för att hon såg äldre ut. Läs en gång till. För att hon SÅG äldre ut. Och man kan inte dömas om man inte misstänker själv att personen i fråga är under 15 år. Det är väl himla lätt att hävda att man inte trodde det för det första. Men det som är viktigt här är: Hon VAR under 15 år oavsett hur stora bröst hon hade eller hur hon var klädd. Hon var tretton år. Tretton! Och vuxenvärlden har svikit henne. För ser man äldre ut så är det okej att inte ens ha lagen på sin sida. Lägg skulden på flickan. Det har ju gjorts i många hundra år, så varför sluta med det..? Kanske för att det inte är hon som gjort fel, det är – lyssna noga nu- HAN!”

Ett år har gått där inget blivit bättre. Det är fortfarande kvinnans fel om hon blir våldtagen. Det är fortfarande synd om mannen som ”inte hade en aaaaning om att flickan inte ville/inte var över 15” etc etc

Det finns många som kämpar för att offren för sexualbrott ska bemötas med respekt, där det inte spelar någon roll vilka trosor de hade, hur de var klädda eller om de hade druckit alkohol. Många håller med, ändå är det som att gå i sirap. Det går trögt. 

Och en hel del som håller med men som ändå har en invändning i bakhuvudet. ”Klart det inte är tjejens fel att hon blev våldtagen – MEN hon kunde ju haft en annan tröja på sig.”

Som om det handlade om det. Om kåthet som inte går att stoppa för att man ser lite av ett par bröst, eller bara ben. Då skulle ingen av oss kunna gå på badstranden utan att veta att vi får skylla oss själva om vi blir våldtagna för vi ”ber ju om det” där vi går i bikini. 

Den enda som bär skulden för ett övergrepp är förövaren. Han som inte blir kåt av ett par bröst utan av maktövertaget han känner när han gör något mot någon annans vilja. När hon inte har en chans och han vinner. När hon förlorar sitt liv och han inte ens får ett straff. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *