Vad är det som gör att vissa människor är nonchalanta?

Parkerade nere på stenungstorg tidigare idag. Som vanligt är det få av de som parkerat påfamiljerutorna som har bilbarnstol eller bälteskudde i bilen. 

Medan vi plockar ut två barn och fäller upp barnvagnen parkerar en kvinna (jag skulle hellre använda ett mindre sofistikerat ord för henne men jag låter bli) utan barn i familjerutan bredvid vår. 

Jag är egentligen född ganska konflikträdd men har med åren fått lite skinn på näsan och sådant här är jag så ohyggligt trött på så jag frågar henne när hon kommer ut:

”Du såg inte att det var en familjeparkering som du ställde dig på?”

”Jo jag såg det”, säger hon och går mot affärerna.

”Och ändå parkerar du där?”

”Ja, jag gjorde det nu”, sa hon och snabbade på stegen.

Jag gjorde det nu? Knappast första gången hon gjorde det. Troligtvis inte heller den sista… Nonchalanta människa! Och jag antar att det är nonchalanta personer som väljer att parkera där och på platser för rörelsehindrade utan att tänka på den de tar platsen från. 

När vi kom tillbaka till parkeringen var det 2 bilar av 4 som inte hade bilbarnstolar i. Alltså 50%. Jag hade en skrikande, trött dotter med mig så hann bara skriva en liten lapp till ena bilen om att de nästa gång kanske kunde parkera någon annanstans. 

Hur svårt ska det va att låta bli parkeringsrutor man inte har rätt till?! Det spelar ingen roll om man ”bara ska göra ett snabbt ärende”. Det är inte giltig anledning att parkera där. 

Poängen med rutorna är att man ska kunna få ut babyskyddet, minska risk för att barnen slår i dörren i bilen bredvid, ha närmre väg till affären så att risken för att ett barn bli påkört minskar.

  
Parkerar du på familjerutorna när du inte har barn i bilen? Rannsaka dig själv och ge fan i det nästa gång! För du vill inte att ett barn ska bli allvarligt skadat för att du inte ”orkade” gå. 

   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *